Tuesday, September 30, 2014

Stigmatizarea avortului și criminalizarea avortului trebuie să înceteze

Anul acesta echipa Eu Decid, alaturi de Grupul informal  pentru drepturi reproductive, s-au alăturat campaniei desfășurate în mai multe țări cu ocazia Zilei Internaționale pentru Decriminalizarea Avortului. În mai multe țări din lume avortul este în continuare interzis iar femeile pedepsite și judecate pentru alegerile lor. Ne exprimăm solidaritatea cu toate femeile care trăiesc în țări unde avortul este pedepsit prin lege și împreună luptăm împotriva stigmatizării avortului pretutindeni. Suntem alături de cele care strigă, alături de cele care spun și alături de cele care nu pot spune. Mai ales având în vedere istoria României și interzicerea avortului în perioada comunistă, precum și nenumăratele obstacole cu care femeile se confruntă în continuare, este important ca vocile noastre să se audă alături de altele.


Mereu alții și alții au senzația că pot decide pentru noi, că pot decide în numele nostru și că ne pot amuți. Ei bine, pe 28 Septembrie, femei din toată lumea s-au alăturat campaniei O Lume Liberă de Stigmatizarea Avortului.

Avort Liber Sigur și Gratuit
(protest din Peru)
Corpul meu Dreptul Meu Accesul la Avort Sigur salvează Vieți
(tinere activiste din Nepal)

Mai multe imagini:
A World Free From Abortion Stigma


Grupul informal pentru drepturi reproductive militează pentru accesul femeilor la drepturile lor sexuale și reproductive (inițiat în cadrul proiectului Un viitor sigur pentru drepturile reproductive ale femeilor din Romania, implementat de Centrul FILIA, în parteneriat cu E-Romnja și Asociația Transcena, finanțat de Feminist Review Trust)


Monday, September 29, 2014

Corpul meu, alegerea mea

Acest mesaj a fost transmis în solidaritate cu Campania Internaţională pentru Dreptul Femeilor la un Avort Sigur, campanie desfăşurată pentru a marca Ziua Internațională pentru Decriminalizarea Avortului.


#28SAbortoLegal #AbortoSinEstigma

Sunday, September 28, 2014

Asupra corpului meu doar eu am dreptul sa decid!!! Ziua Internațională pentru Decriminalizarea Avortului


Stigma față de avort trebuie sa dispară- Ziua Internațională pentru Decriminalizarea Avortului

Protestăm împotriva stigmei asociate avortului și atragem atenția asupra celor aproape 10.000 de femei care au murit în perioada în care avortul a fost interzis în România comunistă și asupra nenumăratelor femei a căror viață și sănătate au  fost distruse de aceasta încălcare a drepturilor femeilor. Tăcerea, stigma și contra-reacții conservatoare se manifestă în continuare în România și perpetuează lipsa de dreptate reproductivă.

Milităm pentru decriminalizarea avortului! 
Avort legal, sigur și liber pentru toate femeile!



Acest mesaj este transmis pentru a marca Ziua Internațională pentru Decriminalizarea Avortului.

Grupul Roman pentru Drepturi Reproductive militează pentru accesul femeilor la drepturile lor sexuale și reproductive (inițiat în cadrul proiectului Un viitor sigur pentru drepturile reproductive ale femeilor din Romania, finanțat de Feminist Review Trust)

Stigma kills- Ziua Internațională pentru Decriminalizarea Avortului

I am speaking out against abortion stigma

Saturday, September 27, 2014

Avort legal, sigur și liber pentru toate femeile!


„Grupul român pentru drepturi reproductive este solidar cu activistele irlandeze care protestează  la Marșul pentru Libertatea de a Alege, astăzi, sâmbătă, 27 septembrie. 
Atragem atenția asupra celor aproape 10.000 de femei care au murit în perioada în care avortul a fost interzis în România comunistă și asupra nenumăratelor femei a căror viață și sănătate au  fost distruse de aceasta încălcare a drepturilor femeilor.

Milităm pentru decriminalizarea avortului! 

Avort legal, sigur și liber pentru toate femeile!”




Acest mesaj este transmis în solidaritate cu activistele irlandeze care protestează în cadrul celui de-Al Treilea Marș Anual pentru Libertatea de Alegere, la Dublin, marcând Ziua Internațională pentru Decriminalizarea Avortului. 

Grupul Roman pentru Drepturi Reproductive militează pentru accesul femeilor la drepturile lor sexuale și reproductive (inițiat în cadrul proiectului Un viitor sigur pentru drepturile reproductive ale femeilor din Romania, finanțat de Feminist Review Trust)

Nu mai vorbi tu pentru mine!


Friday, September 26, 2014

Cum ar trebui să arate educația sexuală în școli


Astăzi este Ziua Internațională a Contracepției. Am participat la evenimentul SEXUL vs BARZA, organizat în parteneriat cu Programul Național Biblionet și Asociația Front de pe 26 septembrie de la orele 12.00 la Aula Magna, Facultatea de Drept a Universității București, cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției. Deși am terminat de ceva timp școala, abia azi am avut parte de prima oră de educație sexuală.  

Informațiile care ni s-au prezentat astăzi într-o formă interactivă, prietenoasă și comunicate într-un limbaj degajat, ne-ar fi fost utile de-a  lungul vieții. Doar prin noroc nu am avut parte de situațiile de risc cu care ne putem confrunta în absența unei educații sexuale. Și ne-am bucurat că nu am fost singurele care au apreciat utilitatea și importanța prezenței educației sexuale în școli, la activitate participând elevi de liceu. Elevii de liceu au intervenit în discuții și au fost deschiși față de subiect, spre deosebire de sistemul de învățământ, și alte instituții ale ale societății noastre, care rămân închise. 

Ori concepție, ori contracepție: eu aleg, nu deleg!

De asemenea, am observat curiozitate și din partea profesoarelor prezente, care au apreciat proiectul sexul vs barza și au luat materiale informative despre acesta. 

Mulți dintre elevi au vorbit despre faptul că nu s-ar simți confortabil să abordeze această temă în cadrul convențional al școlii sau al familiei și  că este un lucru bun faptul că și cadrele didactice și părinții pot beneficia de informațiile educative oferite de această platformă online a proiectului. Ei au văzut prin acest lucru oportunitatea de a produce o schimbare, acea deschidere de care avem nevoie cu toții pentru o viață sexuală sănătoasă și fără riscuri.

Sperăm că acest eveniment să devină o obișnuință în școlile din România și ca dreptul nostru la educație să acopere și educația sexuală.



Thursday, September 18, 2014

Prejudecăți și realitate despre avort

Cei care se opun respectării drepturilor reproductive ale femeilor şi în mod specific dreptului la întrerupere de sarcină la cerere, deseori produc şi promovează o serie de mituri despre avort. Mituri care, din pacate, sunt crezute de prea multi.

Foto ECPI

Va recomandam o fişă tematică elaborată de Euroregional Center for Public Initiatives (ECPI): 

Prejudecăți și realitate despre avort

PREJUDECATĂ 1: Interzicerea sau restricţionarea prin lege a avortului va determina creşterea demografică şi implicit economică a României.
REALITATE: Avortul este o opţiune personală, care nu poate fi în realitate controlatǎ de stat prin lege. Chiar atunci cand avortul este interzis sau restricţionat, femeile şi familiile găsesc soluţii să întrerupă o sarcină nedorită, riscând uneori sǎnǎtatea sau chiar viaţa femeii şi viitorul familiei.

PREJUDECATĂ 2: O legislaţie permisivă le determină pe femei să recurgă mai des la avort.
REALITATE: Motivul pentru care o femeie recurge la avort este sarcina nedorită. Modalitatea prin care se pot reduce eficace avorturile este reducerea sarcinilor nedorite prin extinderea accesului la planificare familială şi educaţie sexuală.

PREJUDECATĂ 3: Avortul creşte riscul de cancer de sân.
REALITATE: Studii realizate de cercetători și instituții medicale aratǎ cǎ avortul nu creşte riscul de cancer de sân.

PREJUDECATĂ 4: Femeile care au fǎcut avort suferǎ de probleme de sǎnǎtate mentalǎ, aşa-numitul „sindrom post-avort”.
REALITATE: Opinia medicalǎ generalǎ considerǎ cǎ nu existǎ aşa-numitul „sindrom post-avort”(“post-abortion syndrome”).

PREJUDECATĂ 5: Contraceptivele orale nu reduc în mod eficace sarcinile nedorite.
REALITATE: Folosirea contraceptivelor este foarte eficace şi ele reduc în mod semnificativ numǎrul sarcinilor nedorite.

Pentru detalii si argumente: AICI

Monday, September 1, 2014

Planifică Neprevăzutul

In această perioadă se desfăşoară campania Planifică Neprevăzutul, o inițiativă a Societăţii de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS). „Planifică Neprevăzutul!” este o campanie de educare și informare pe tema contracepției orale de lungă durată și a prevenirii apariției unei sarcini nedorite. Prin campanie se urmărește facilitarea accesului la informații pentru o viață sexuală sănătoasă.

Mai multe informatii:
https://www.facebook.com/PlanificaNeprevazutul/timeline 
http://www.planificaneprevazutul.ro/



Pe site se gasesc mai multe informaţii utile şi este accesibila si o baza de date cu cabinetele de planificare familială din ţară: “Cabinetele de planificare familială fac parte din sistemul de sănătate de stat. În cadrul acestora orice persoană sau cuplu poate beneficia de consiliere gratuită în vederea alegerii celei mai potrivite metode contraceptive și a planificării unei eventuale viitoare sarcini. De asemenea, este recomandat ca orice persoană care dorește să-și înceapă viața sexuală să meargă mai întâi la un cabinet de planificare familială unde va afla care este metoda contraceptivă potrivită și care sunt pericolele bolilor cu transmitere sexuală.” 

http://www.planificaneprevazutul.ro/cabinete-planificare-familiala/