Sunday, April 27, 2014

Piatra Neamţ: spitalul judeţean de urgenţă, informări religioase şi întreruperea de sarcină

I.

Suntem obişnuite să auzim multe trăznăi din partea aşa-numitei mişcări pro-life. Deseori diferite voci ostile nouă se arată inclusiv în spaţii în care cel puţin teoretic ar trebui să ne simţim în siguranţă şi să ni se respecte drepturile.  Spaţii precum spitalele publice din România.


În cazul în care vă întrebaţi ce veţi găsi în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, avem răspunsul. Veţi găsi materiale, răspândite şi tolerate într-o instituţie publică, conţinând o serie de afirmaţii şi pledoarii, care mai de care mai ne-seculare, ne-ştiinţifice, misogine şi prosteşti. 
Aveţi un asemenea exponat de muzeu al Pro-Ignoranţei în pozele de mai jos.  Exponatul conţine mai multe caracteristici tipice acestor tipuri de materiale:
Religia înainte de toate: Pentru a nu ne face iluzii cu privire la tonul documentului, de la început apar rugăciunile, dumnezeu, păcatul şi botezul etc. 
Speculaţii fantasmagorice privind avortul şi consecinţele lui medicale şi sociale: După scurtul catechism necerut de nimeni suntem informate că materialul este scris de cineva care lucrează într-un Spital de Urgenţă şi care a identificat rezolvarea unei serii de simptome misterioase  cu care se prezintă femeile la urgenţă: leşin, panică, tahicardie etc. Simptomele sunt „misterioase” pentru că nu li se găseşte nici o cauză. Răspunsul autorului: toate aceste femei de fapt nu mai pot fi ajutate decât de Dumnezeu iar cauzele problemelor lor sunt avorturile anterioare ale acestora. Rezolvarea: mărturisirea, pocăinţa şi iertarea. 
Învinovăţirea femeilor şi misoginism: Autorul anonim al materialului, acest „suflet de om”, are următoarea părere despre femei: ele aleg întreruperile de sarcină pentru că sunt nişte criminale laşe şi căutătoare de plăceri. Sau pentru că nu au putut gândi cu mintea proprie şi s-au lăsat influenţate de alţii. Sau în general pentru că s-au îndepărtat de Dumnezeu. Nu numai că alegerea lor are consecinţe medicale nefaste cauzate de păcat pentru sănătatea lor şi a celor din jur, sau pentru situaţia lor socială, ci pentru întreaga ţară! Toată ţara pătimeşte din 1989 încoace în primul rând din cauza avorturilor făcute de femei.






II. 
Instituţiile publice de sănătate din România au obligaţia de a asigura servicii de sănătate de calitate într-un spaţiu sigur pentru femei. 

Avem dreptul la informare, tratament şi siguranţă. Avem dreptul să accesăm instituţii publice într-un stat secular şi modern fără a fi expuse unei misogine şi violente propagande religioase. Propagandă al cărui grad de ignoranţă nu are limită. 

Avem dreptul la materiale informative cu privire la sănătatea noastră. Avem dreptul la informaţii privind educaţia sexuală, contraceptive, planificare familială, servicii de sănătate de calitate privind întreruperea de sarcină. Instituţii şi autorităţi publice din România deseori nu ne asigură accesul la o asemenea informare care este dreptul nostru. În schimb însă oferă spaţiu de exprimare unor voci care răspândesc şi încurajează necunoaştere şi misoginism.. 

Dorim să fim tratate cu respect  şi să primim tratamente de calitate. Ca paciente avem dreptul să ni se respecte demnitatea. Sper că autorul materialului nu este doctor. Sper. Mă aştept ca în cazul unor simptome „fără explicaţie” răspunsul să se găsească în analize, teste şi consultaţii de calitate desfăşurate într-un sistem de sănătate modern. Mă aştept la servicii bazate pe ştiinţă medicală corecta, nu la zicale populare şi religioase. Mă aştept ca doctorii care mă tratează să nu aibă mintea plină de consideraţii misogine. Mă aştept ca nevoile mele şi sănătatea mea să conteze, nu speculaţiile metafizice privind păcatele ţării.

Nu accept ca într-un spital public să mi se livreze informaţii religioase în loc de diagnoză şi tratament.  Nu accept ca într-un spital public să mi se livreze ignoranţe religioase privind soarta ţării. Nu accept să fiu expusă unor discursuri misogine. Nu accept să mi se atace drepturile reproductive. Nu accept catehisme în loc de informare medicală. Nu accept religia într-o instituţie publică.

Nu există nici o justificare pentru prezenţa într-o instituţie publică de sănătate a unor materiale care conţin argumente misogine religioase.  Asemenea situaţii trebuie să dispară!  Instituţiile de sănătate publice ar trebui să ne asigure un mediu care să ne respecte alegerile şi demnitatea. Astfel de materiale prezente într-un asemenea spaţiu constituie o încălcare a drepturilor nostre, a dreptului nostru la informare corectă, la acces la servicii de sănătate publică de calitate într-un stat modern şi secular. 

Cerem ca în instituţiile publice de sănătate să asigure informare adecvată, diagnoză şi tratament corect şi de calitate, precum şi un spaţiu sigur pentru femei! Instituţiile publice de sănătate au datoria şi obligaţia de a ne respecta drepturile!

A.


PS. Multumim pentru materiale celei care ni le-a pus la dispozitie! De asemenea, daca mai aveti informatii/materiale despre drepturile reproductive ale femeilor din Romania si cum sunt ele incalcate sau pur si simplu vreti sa ne trimiteti un mesaj de sustinere, o contributie sau sa porniti o conversatie, nu ezitati sa ne scrieti la contact.eudecid@gmail.com

2 comments:

  1. Confirm, chiar la intrare era un poster cu ceva de la Pro Vita, văzut pe la 15 aprilie 2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din pacate se pare ca exista multe asemenea situatii in care organizatii anti-drepturi reproductive sunt prezente in institutii publice (spitale, scoli, licee etc)...noi vom incerca sa atragem atentia asupra tuturor situatiilor pe care le cunoastem sau de care aflam!

      Delete