Wednesday, June 11, 2014

Lansarea raportului cercetării "Drepturile noastre: Drepturile sexuale și reproductive ale femeilor cu dizabilități intelectuale și psihosociale"

Maine, ora 10.00, la Spatiul Public European, va avea loc Lansarea raportului cercetării "Drepturile noastre: Drepturile sexuale și reproductive ale femeilor cu dizabilități intelectuale și psihosociale"

Drepturile sexuale și reproductive acoperă o varietate de aspecte legate de sexualitate și viața reproductivă, incluzând accesul la educație sexuală, dreptul la viața privată și de familie, dreptul de a întreține relații sexuale și dreptul de a decide asupra diferitelor aspecte ale vieții sexuale și reproductive. Deși cu caracter universal, aceste drepturi le sunt frecvent încălcate persoanelor cu dizabilități. Femeile cu dizabilități intelectuale și psihosociale sunt într-o poziție de dublă vulnerabilitate când vine vorba de sexualitate și viața reproductivă, ele fiind discriminate odată pe criterii de gen pentru că sunt femei și apoi pentru că au o dizabilitate.





În acest context, proiectul "Drepturile noastre" şi-a propus să cerceteze practicile legate de sexualitate şi viaţa reproductivă a femeilor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale care locuiesc în instituții. Odată identificate, aceste practici au fost analizate din perspectiva standardelor internaționale existente în domeniul drepturilor sexuale și reproductive.

În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate rezultatele cercetării, urmând apoi o dezbatere asupra aspectelor prezentate. La această dezbatere sunt invitate persoane care reprezintă instituții ale statului, societatea civilă, precum și alți experți în domeniu, cum ar fi persoane cu pregătire juridică și persoane implicate direct în lucrul cu persoanele instituționalizate.

Moderatoare: Iustina Ionescu, Directoare de programe, ECPI

Cercetarea a fost realizată cu sprijinul Feminist Review Trust, organizație care promovează respectarea drepturilor femeilor și a egalității de gen și al Euroregional Center for Public Initiatives (ECPI).

Echipa de cercetare: Oana Gîrlescu, Gabriela Tanasan, Monica Obreja

No comments:

Post a Comment