Tuesday, June 10, 2014

Masă rotundă Timişoara: Solidaritate pentru drepturile sexuale şi reproductive

4 iunie 2014
Comunicat de presă

Masă rotundă Timișoara Solidaritate pentru drepturile sexuale și reproductive

Vineri, 30 mai, a avut loc Masa Rotunda “Solidaritate pentru drepturile sexuale și reproductive”, la Universitatea de Vest din Timișoara. La masa rotundă au participat activiste și activiști din mai multe organizații și grupuri informale din Timișoara și București.

În cadrul mesei rotunde au fost abordate diferitele obstacole cu care grupuri diverse se confrunta în accesarea drepturilor sexuale și reproductive în România. Astfel au fost discutate teme precum: lipsa educației sexuale în învățământ, marginalizarea persoanelor LGBTQIA, discursul nationalist instigator la ura și sterilizarea femeilor rome, precum și istoria specifică a României și obstacolele în calea accesului la întrerupere de sarcină la cerere.

A fost abordat pe larg contextul social conservator, naționalist și rasist cu care diferite grupuri sociale se confruntă și marginalizarea diferitelor experiențe identitare. Participantele și participanții au prezentat propriile experiențe în cadrul contextelor locale specifice și au fost discutate diferite posibilități de solidarizare împotriva încălcării drepturilor sexuale și reproductive.

„Asemenea întâlniri sunt foarte importante pentru că astfel putem discuta între noi și prezenta public situația actuală, situație în care mai multe grupuri sociale întâmpină greutăți în accesarea drepturilor sexuale și reproductive. În ultimii ani au fost întărite și introduse mai multe politici sau propuneri de politici îngrijorătoare care ne restrâng accesul la drepturi și servicii. De altfel ziua de 28 mai, Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor, a trecut aproape neobservată de foarte multă lume, deși România se confruntă cu probleme grave privind accesul la servicii de sănătate pentru femei.”, a precizat o reprezentantă a Centrului FILIA. Aceasta a adăugat „ Mai mult, pe 23 mai a fost trimisă o Scrisoare deschisa privind drepturile sexuale și reproductive în contextul alegerilor europarlamentare, scrisoare semnată de 21 de organizații din țară, care atrăgeau atenția asupra importanței susținerii drepturilor sexuale și reproductive în contextul unei prezențe politice conservatoare substanțiale la nivel național și european”.

Un reprezentant LGBTeam Timișoara a precizat “Este important să discutăm despre educaţia sexuală. despre care atât de puţine au posibilitatea să cunoască adolescenţii şi adolescentele în sistemul educaţional românesc. Cu atât mai important este pentru tinerii LGBT, care au la dispoziţie şi mai puţine informaţii, fiind astfel într-o poziţie foarte vulnerabilă. “

Masa rotunda a fost organizată în cadrul proiectului Un viitor sigur pentru drepturile reproductive ale femeilor din România, implementat de Centrul FILIA, în parteneriat cu E-Romnja  și Asociatia Transcena. Proiectul este finantat de Feminist Review Trust.


Universitatea de Vest Timişoara


No comments:

Post a Comment