Thursday, July 3, 2014

Comunicat de presă: Flashmob „Nu vrem să ajungem la urgenţă pentru o întrerupere de sarcină”

2 iulie 2014

Marţi, 2 iulie, activiste feministe au protestat faţă de anunţul  reprezentanţilor Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi privind sistarea serviciilor medicale pentru întreruperile de sarcină la cerere. Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi este cea mai mare maternitate din ţară iar motivaţia pentru măsura anunţată vizează credinţele religioase ale medicilor din cadrul maternităţii.



Spitalele publice din România au obligaţia de a asigura un serviciu medical legal în condiţii de siguranţă şi calitate. Femeile din România au dreptul să aibă acces la întreruperi de sarcină la cerere în cadrul oricărui spital public. Credinţele religioase nu constituie un motiv legitim pentru încălcarea unui drept principal al femeilor. Decizia conducerii Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi şi orice alte decizii asemănătoare încalcă drepturile reproductive ale femeilor! Încălcarea drepturilor unora dintre noi este inacceptabilă şi ne exprimăm îngrijorarea privind crearea unui precedent pentru acţiuni viitoare care vor creşte vulnerabilitatea noastra a tuturor şi vor condiţiona respectarea unor drepturi ale noastre de preferinţe şi credinţe religioase ale unor medici!

foto@ Adriana Saraceanu


Întreruperea de sarcină la cerere trebuie să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, sub supraveghere medicală competentă şi să fie accesibilă. Medicii au datoria de a respecta şi asigura sănătatea pacientelor lor. Îngrădirea accesului la întreruperile de sarcină la cerere plasează o povară foarte grea pe umerii femeilor, care vor fi puse în poziţia fie să plătească mult mai mult pentru acest serviciu în mediul privat, fie să apeleze la metode „tradiţionale” nesigure şi foarte periculoase. Întreruperile de sarcină la cerere în România, deşi sunt subvenţionate, nu sunt gratuite, ele constituind oricum un cost substanţial pentru femeile sărace, femei care se află deja în poziţii sociale vulnerabile.

foto@ Adriana Saraceanu
Atragem de asemenea atenţia asupra istoriei îngrozitoare privind interzicerea avortului în România din timpul regimului comunist şi subliniem faptul că lipsa accesului la servicii medicale legale şi sigure a condus în acele timpuri la cea mai mare rată a mortalităţii materne înregistrate vreodată în Europa!  Considerăm inacceptabile orice limitări impuse drepturilor noastre reproductive, precum şi lipsa de conştientizare privind consecinţele unor asemenea măsuri, mai ales având în vedere contextul românesc. 

Considerăm inacceptabil faptul că viaţa femeilor este pusă în pericol invocându-se de data aceasta credinţe religioase.  Faptul că medici ignoră aceste lucruri şi aleg să implice convingerile religioase proprii în munca lor medicală constituie un pericol pentru femei, un refuz al responsabilităţii medicale pentru sănătatea femeilor şi o gravă încălcare a drepturilor reproductive! 

foto@ Adriana Saraceanu


Astfel, pentru a atrage atenţia asupra tuturor acestor factori şi pentru a protesta faţă de decizia şi motivaţiile doctorilor din cadrul Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi, activiste feministe au organizat flash-mob-ul „Nu vrem să ajungem la urgenţă pentru o întrerupere de sarcină”, în faţa Spitalului de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Au fost afişate pancarte care atrag atenţia asupra responsabilităţii instituţiilor medicale publice, asupra lipsei de legitimitate a acţiunilor medicilor din cadrul Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi şi asupra consecinţelor acestora. De asemenea au fost împărţite materiale informative privind drepturile reproductive ale femeilor din România. 




\


Prin această acţiune dorim să ne exprimăm solidaritatea cu femeile care vor fi afectate de decizia unor medici, să responsabilizăm instituţiile statului pentru a asigura accesul femeilor la un drept al lor şi să protestăm faţă de lipsa de grijă şi atenţie acordată vieţilor femeilor şi faţă de încălcarea libertăţii lor şi drepturilor lor reproductive! Dorim să subliniem faptul că lipsa serviciilor medicale accesibile nu scade numărul întreruperilor de sarcină la cerere, ci creşte riscurile şi pericolele la care sunt expuse femeile. 

Solicităm asigurarea drepturilor reproductive ale tuturor femeilor şi accesul la servicii medicale pentru întreruperi de sarcină la cerere sigure! Avem dreptul la aceste servicii! Avem dreptul la această alegere! Refuzăm să acceptăm să ne fie puse în pericol libertatea, viaţa şi sănătatea! Nu vrem să ajungem la urgenţă pentru o întrerupere de sarcină! 

Acţiunea este sprijinită de echipa blogului EuDecid si Centrul FILIA





31 comments:

  1. Ce este acela drept reproductiv ca inca nu am auzit de asa ceva? Ce legatura are acest drept cu uciderea de copii nenascuti? Dreptul lor la viata de ce nu este aparat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Embrionii şi fetuşii nu sunt copii. În uter nu există copii. Copiii apar după naştere. Până atunci parazitează corpul femeii. Este dreptul fiecărei femei de a decide ce, cât şi cum să-i paraziteze ceva corpul.

      Delete
    2. Daca nu ati auzit de drepturi reproductive pana acum va recomand sa folositi cu incredere google! Puteti gasi multe informatii utile. V-as recomanda sa incepeti de aici, este una din paginile recomandate de acest blog: http://www.drepturisexuale.ro/ Cat despre "copiii nenascuti" asta e doar un artificiu retoric. Embrionii si fetusii sunt una, copiii alta. Oricata gimnastica lingvistica ar face unii dintre noi. Iar drepturile noastre reproductive nu depind de impresiile religioase ale unora sau altora.

      Delete
  2. Mai este un aspect interesant si anume ca prin "drepturile" cerute incalca drepturile si libertatea altor persoane. E masi simlu sa incalci libertatea altora in acest caz a medicilor si dreptul la viata al copilului decat sa fii responsabila de actiunile tale. In orice societate normala drepturile merg mana in mana cu responsabilitatea. Jenant flashmob....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dreptul unei femei de a recurge la o întrerupere de sarcină nu încalcă drepturile unei alte persoane. Embrionii şi fetuşii nu sunt persoane. Medicii au obligaţia să aplice soluţiile medicale dorite de pacient.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Se pare că definiția data de tine ”persoanei” este destul de limitată. Știai că dacă distrugi un ou de vultur poti face pușcarie de la 3 la 5 ani? Se pare că vulturii nenascuti au mai multe drepturi (impropriu spus ”mai multe” dat fiind că cei din urma nu au deloc) decât copiii nenăscuți.
      Chiar dacă pornim de la premisa absout stupidă, inumană și pseudo-biologică conform căreia fetușii sunt ”paraziți”, atunci femeile au dreptul de a evita astfel de ”parazitări” folosind METODE SIMPLE DE CONTRACEPȚIE!
      Iar dacă vrei totuși ca doctorul să facă doar ce și cum vrei tu, mergi la clinica privată și plătește-l!
      Căci, în afară de cazurile (foarte puține) în care fătul amenință viața mamei, nu doresc ca contribuția MEA la CAS să plătească întreruperi de viață!
      FYI: Medicii nu sunt OBLIGATI să aplice soluțiile dorite de pacinți, ci cele care sunt cele mai bune pentru sănătatea acestuia! De asta învață ei atâția ani și nu-și iau diplomele de pe FB!

      Delete
    4. Ce de voci experte in abstract gata sa dea lectii femeilor. Contraceptia costa. Deseori femeile nu si-o pot permite. Deseori nu o gasesc in apropierea comunitatii in care traiesc. Deseori femeile in cupluri traditionale sunt supuse la multe presiuni sa nu foloseasca contraceptie. Uneori contraceptia nu functioneaza. Dar ce importanta au toate astea daca putem perora pe internet despre responsabilitatea unora sau altora pentru ca stim noi mai bine? Mai ales despre responsabilitatea femeilor, ca doar suntem invatate de mici ca lor mereu trebuie sa tina predici despre propria viata!

      Drepturile mele trebuie respectate intr-un stat laic iar spitalele trebuie sa asigure un serviciu. Punct. (ca paranteza este culmea ironiei sa te revolte CAS-ul pentru drepturi reproductive intr-o tara unde religia inca este subventionata, nu credeti?)

      FYI: Medicii au obligatia etica sa aplice solutii pentru sanatate, nu pentru cresterea mortalitatii materne (e plictisitor poate pentru unii dar in viata reala fara filosofari de doi lei lipsa accesului la avort inseamna pur si simplu moartea femeilor). Iar din nou, spitalele publice au obligatia de a asigura un serviciu medical legal.

      Delete
    5. Alice, nu amesteca religia cu drepturile omului. Faptul ca eu sunt impotriva avortului (dacă fătul nu afecteaza viata mamei) nu are legatura cu religia, ci cu faptul ca embrionul ala mic are pentru multi, de la conceptie, statutul de om cu drepturi la fel ca oricare altul.
      Dezbaterea e mult prea lunga pentru a ajunge noi aici la o concluzie. Suntem pe parti diferite ale baricadei iar cele doua cete (Pro Life si Pro Choice) nu vor ajunge prea usor la un compromis.
      Nu e vorba de filosofari de doi lei. Avorturile inseamna pur si simplu omorarea unui copil mic, care nu e cu nimic diferita de omorarea unui copil in fașă. Pentru cei Pro Life avortul inseamna omor 100%, pe cand lisa lui poate duce la moartea mamei in cate cazuri? 10%? Mai putin? Sunt bineinteles cazuri in care avortul este indreptatit, dar nu mi se pare corect sa fie considerat un fel de operatie de indepartare a apendicelui...
      Si da, medicii trebuie sa lupte pentru viata. E ingrozitor însă când trebuie sa aleagă una din două (atunci când viața mamei e pusă în pericol de făt). Dar și mai îngrozitor e când trebuie să încheie una dintre ele fără nici un motiv medical.

      Delete
    6. Alina, nu eu amestec religia cu drepturile omului. Religia se amesteca singura atunci cand incurajeaza urmatoarea gandire: drepturile omului= automat drepturile embrionilor/fetusilor. Eu nu accept amestecul asta de cuvinte mari ca sa ascundem niste presupuneri religioase la baza si ascunderea unor salturi in gandire. Argumentul ca statutul de persoana ar trebui sa se acorde de la conceptie este unul fundamental crestin. Putem sa ne invartim pana maine vorbind despre asta, dar este un concept fundamental crestin si incurajat intr-o cultura influentata foarte mult de crestinism si institutiile sale. Filosofarile de doi lei la care ma refeream sunt cele care peroreaza despre responsabilitatea femeilor+speculeaza patriarhal despre experientele sau posibilitatile lor+ revoltele de tot felul in fata drepturilor mele+discursul aferent. Intr-o tara unde institutii crestine domina iar propria noastra istorie ca femei este bagata sub pres. Ce conteaza daca putem discuta in abstract religios de parca in abstract religios ne-am trai sau ar trebui sa ne traim viata? Multe raman pentru mine filosofari de doi lei pentru ca pur si simplu debiteaza abstracte mai mult sau mai putin clare si nu dovedesc nici cea mai mica intelegere sau disponibilitate de intelegere a realitatii sociale. Ca sunt si lipsite de coerenta, onestitate si dreptate este deja alta discutie.

      Iar "viata" este un concept populist, care suna suficient de dragut incat sa devina slogan si atat de general incat nu prea spune nimic. Insa intre viata, persoana, om, embrion, fat etc exista niste distinctii iar medicii ar fi printre primii care ar trebui sa le faca iar cum folosim cuvintele astea spune multe despre ce tip de "argumente" construim. A lega cap la cap un slogan crestin sau de inspiratie crestina si a specula fara nici un fundament cu privire la experientele femeilor pentru a le ataca drepturile ..ramane o filosofare de doi lei din punctul meu de vedere.

      Ah si nu imi doresc nici un “compromis” intre persoanele anti-alegere si cele pro-alegere. Nu accept sa mi se incalce drepturile si lupt pentru ele, lupt cu o parte adversa dominanta cultural, religios si chiar politic. Lupt, nu “dezbat” nimic, ca sa fie clar.


      PS Ca sa fie la fel de clar: dreptul meu la intrerupere de sarcina la cerere NU depinde de alegerea si posibilitatea mea de a folosi contraceptive. Drepturile mele sunt drepturi de respectat, nu tocmeala si nici rasplata castigata dupa criterii si judecati patriarhale privind ce ar trebui sa fac/sa inteleg eu in legatura cu propriul corp.
      Dar ca paranteza fie spus, eu ma bucur ca pentru tine metodele de contraceptie sunt simple. Imi pare sincer bine ca esti suficient de norocoasa incat sa stii de ele, sa stii cum sa faci rost de ele, sa ti le permiti, sa ai acces la ele, sa ai (nu stiu cum) certitudinea dincolo de certitudini ca in cazul tau vor functiona mereu 100%, sa nu fi supusa nici unui tip de presiune referitor la cand/cum/daca le folosesti. Asta in societatea romaneasca actuala este un mare noroc. Foarte rau in pare ca nu te poti gandi, ce sa mai spun solidariza cu toate celelalte femei pentru care metodele contraceptive nu au nimic “simplu” .

      Delete
    7. Acest comunicat este despre un protest fata de invocarea unor motive religioase de catre medici pentru a priva femeile de un drept reproductiv. Intr-o institutie publica. Intr-un stat presupus "secular". Protestul nostru este unul care respecta manifestul acestui blog, disponibil aici: http://eudecid.blogspot.ro/2014/04/manifestul-nostru.html

      Delete
  3. Dani, embrionii si fetusii sunt persoane? Ce libertati si drepturi au? au si cetatenie, fac parte din societate? de ce doar femeile trebuie sa fie responsabile? Cu cine concepe? E o conceptie in vid? Foarte multi barbati nu-si doresc copii, nu au instinct patern dar ei nu au responsabilitate, desi conceptia apare datorita si lor insa ei saracii, sunt absolviti de vina. Daca femeie ramane gravida fara sa vrea, e problema ei, barbatul nu are nicio vina...Un caz in Romania, anul asta si nu singular: un cuplu cu un copil, femeie ramane gravida fara sa vrea, sotul nu isi mai doreste inca un copil, o obliga sa faca avort, ea nu mai vrea, fiindca se simte vinovata ca ar ucide "o persoana" asa ca il naste. Barbatul o incendiaza, femeia moare la spital, 2 copii pe drumuri. Barbatii care nu-si doresc copiii, isi vor parasi partenerele si de aici stim consecintele ce urmeaza. O femeie va face avort daca asta isi doreste, nu poate la spital, unde e sigur, il face singura, punandu-si in pericol viata. Ne dorim o intoarcere la situatia din comunism? cate femei mai trebuie sa moara din cauza asta, ca sa intelegem ca fiecare femeie decide pentru ea si pentru corpul ei, Un copil nedorit dar neavortat, nascut...va ajunge sa traiasca o viata ratata - orfelinate, pe strada, trafic de organe, prostitutie. Si apoi, cand cresc, ii blamam si pentru asta - ca societatea nu are nevoie de ei, ca nu aduc nimic bun. Femeia decide pentru ea, nimeni altcineva nu are dreptul!

    ReplyDelete
  4. Cat de aberant este sa sustii ca VIATA nu are drepturi? Cat de aberant este sa spui ca embrionii si faetusii nu sunt decat paraziti?

    In acest caz ar trebui sa accepti ca tu insuti ai fost parazit atunci cand ai fost in uterul mamei tale si ca poate inca, nu te-ai desprins de aceasta stare de parazit nici pana astazi, de vreme ce, desi mama ta ti-a dat dreptul la viata si dreptul de a spune acum aberatii, tu continui sa negi dreptul la viata a altor paraziti, cu ghilimelele de rigoare.

    Tu care ai avut sansa sa te nasti, cel caruia i s-a dat sansa de a se naste, ai tupeul de a judeca sansa altora de a se naste?? Este noaptea mintii.

    ReplyDelete
  5. Simona Maria C., acei copilasi avortati si fara drepturi legale in lumea aceasta simt durere in momentul avortului. Mor in chinuri. Este un argument suficient pentru tine? Tu ti-ai ucide bebelusul nascut prematur?

    Sau, depinde? In unele state mai dezvoltate, in cazurile de avort involuntar, copiii nascuti la 20-22 de saptamani sau poate chiar mai devreme, pot fi salvati cu ajutorul tehnicilor moderne!! Sunt parinti si medici care lupta din rasputeri pentru a le salva viata micutilor. Si sunt copii care supravietuiesc! Au sau nu acestia dreptul la viata? Au sau nu acestia drepturi cetatenesti? Copii de aceeasi varsta fetala au sau nu drepturi in functie de cat de doriti sunt (adica in functie de un criteriu subiectiv). Insa, faptul ca nu sunt doriti nu schimba faptul ca acesti copii sufera dureri inimaginabile in momentul avortului LA CERERE.

    Dar ei nu au ca voi, militantii pro-avort, sansa de a-si apara si striga dreptul la viata. Pentru ca sunt prea mici iar strigatul lor este prea mut. Totusi, tineti minte, si un copil avortat poate scanci, oricat de incet ar face-o!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bun. acelasi discurs! Femeia este doar un recipient pentru copil, a nu are dreptul de a alege pentru ea, nu mai e fiinta cu nevoi, fiindca gata, a ramas gravida si embrionul devine mai important decat ea? militantele si militantii pentru drepturile reproductive ale femeilor sustin DREPTUL DE A ALEGE. nu zicem ca femeile sa faca avort, ci sa ALEAGA ele pentru ele, nu sa le IMPUNA ALTII.
      Ce cercetari arata ca embrionii/ fetusii mor in chinuri si ca simt durere? Ce faci cu femeile care mor in chinuri ca fac avorturi nesigure? Inainte de drepturile copiilor nenascuti care NU sunt copii, decat dupa nasterea propriu-zisa. cat sunt in uter raman fetusi etc. exista drepturile femeilor care au o sarcina nedorita si care trebuie sa aiba libertatea de a alege singure, nu sa le fie tinute predici ca sunt niste criminale...femeia nu a facut sex cu ea insasi, ci cu un barbat. Mai bine strigati barbatilor ca nu fol. metode contraceptive si lasati mai usor presiunea pe femei, pentru sarcinile nedorite. Ma deranjeaza ca toata lumea da vina pe femei, insa ce facem fratilor cu barbatii? Nu au luat parte egala la actul sexual? Nu datorita "samantei" lor se formeaza embrionul?

      Daca tu spui ca embrionii au dreptul la viata, inaintea femeii, o sa zic si eu ca barbatii nu mai trebuie sa se masturbeze, fiindca arunca la gunoi samanta pretioasa - milioane si milioane de spermatozoizi la fiecare "repriza", spermatozoizi care au rolul de a deveni viitori "copii", dar pe ei nu-i judeca nimeni. In mass-media au fost prezentate cazuri de barbati care si-au ucis sotiile pentru ca ele au ales sa nu faca avort, atunci cand ei nu si-au dorit respectivul copil/ copii. O intrebare: sa presupunem ca esti femeie si ramai gravida, din varii motive: nu ai acces la contraceptie, nu ai bani pentru contraceptie, nu cunosti nimic despre contraceptie, nu esti lasata de catre partener/ familie/ comunitate sa folosesti metode contraceptive, esti violata, nu ai un partener, e o sarcina pe care nu o planifici si nu o doresti, etc etc. (toate aceste motive exista cu adevarat) ce faci?

      Stii ce se intampla cu copiii neavortati, ci nascuti de "gura" celor care propovaduiesc ca e un pacat, ca e o crima etc? ajung in: 1) orfelinate (abuzati in toate felurile si la 18 ani pe drumuri) 2) prostitutie 3) trafic de organe 4) cersetorie 5) cresc neiubiti si nedoriti. Iar apoi vine societatea si urla ca sunt niste asistati social, ca trebuie sa scapam de ei. Iar acesti copii, nedoriti, vor face la randul lor copii, care vor avea aceeasi soarta. Chiar nu ne dam seama despre ce vorbim?

      Fiecare femeie trebuie sa aleaga pentru ea, fiindca ea e in situatia aia si ea stie cel mai bine ce sa aleaga.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. Gandirea militantilor pro-avort (la cerere) nu are legatura cu sanatatea femeii. Este o gandire de tip egocentric, auto-justificativ, pe care o are orice grupare criminala care se simte intreptatita sa ia ostatici in numele unei cauze asa zis nobile: daca au chef, te lasa in viata, daca nu, nu. Acestia nu pretuiesc nicio secunda viata TA, ci isi pretuiesc doar scopul lor pur egoist.

    Militantii pro-avort nu apara dreptul femeii la o viata implinita. Ei INCURAJEAZA prin orice mijloc femeile sa faca avort. Ei promoveaza Avortul si ideea de avort. Ei considera avortatii doar niste piedici, paraziti sau gunoaie in calea fericirii femeii. Militantii pro-avort sunt militanti si promotori ai mortii.

    Ei uita ca femeile care sunt in prag de a face avort au nevoie in primul rand de consiliere si ajutor nu de sloganuri. Femeile trebuie invatate mai intai si mai intai sa pretuiasca VIATA din ele si potentialul pozitiv pe care il poate aduce aceasta VIATA, in viata lor.

    ReplyDelete
  7. Si ce facem cu femeile sarace, bolnave, cu inca 7 copii acasa, parasite de catre parteneri (sunt ffff. multe cazuri de femei care sunt parasite si lasate cu multi copii, de care sa se ocupe doar ele). unde e potentialul pozitiv, cand femeile traiesc in saracie si boala si nu au ce sa ofere copiilor? Ii infiaza cei care sustin ca avortul e o crima? De ce nu doriti sa beneficiati dvs. toti de acest potential pozitiv? Uite asta ar fi ajutorul. Ca alt ajutor nu ai ce sa le oferi.. Repet, nu poti avea o viata implinita cand abia supravietuiesti si mai ai si copii nedoriti. Militantii "pro-avort" nu sunt pro-avort si PRO ALEGERE LIBERA A FEMEILOR PUNCT sper ca acum e clar! Daca sunteti impotriva acestui drept de a alege va invit sa infiati intai toti copiii care nu au fost avortati din cauza presiunii celor pro-life si au ajuns in orfelinate, pe strazi, in canale, in prostitutie, cersetorie, etc etc. Iar dupa ce acestia vor fi fericiti si isi vor aduce potentialul pozitiv pe care il invoci, sa va ganditi si la embrioni. Fratilor, avem probleme grave cu atatia copii abandonati, TOCMAI pentru ca nu sunt doriti..ce facem cu ei? Incurajam interzicerea avortului, ca sa fie si mai multi copii nedoriti, si societatea deja sa-i considere o problema sociala majora si cine stie ce sa faca..ca si asa sunt exclusi de cand se nasc, toata viata!

    ReplyDelete
  8. voi astia care vorbiti impotriva dreptului femeii de a face Ea ce vrea cu corpul Ei, stiti despre lipsa educatiei sexuale in Romania, costurile contraceptivelor si indisponibilitatea lor, despre rusinea prin care trec uni atunci cand si le achizitioneaza, despre viol, despre violul conjugal, despre situatia copiilor din orfelinatele din Romania, despre situatia adoptiilor, etc? Pana nu o sa ajungeti voi in situatia de a fi gravide sau gravizi, ca vad ca sunt si multi barbati care vorbesc despre asta si nu vreau sa ii discriminez, atunci nu aveti decat sa nu avortati, dar pana la sarcina voastra, nu va mai pronuntati despre deciziile fiecarei femei in parte, ca nu duceti voi viata ei si nu traiti cu consecintele alegerilor ei! Este dreptul femeilor si statu trebuie sa il recunoasca!

    ReplyDelete
  9. Eu sunt femeie si am 2 copii carora le-am dat sansa la viata in ciuda presiunilor externe. Lasati voi discursurile, caci eu vorbesc din experienta si din suflet.

    Femeia pe care o aperi nu are doar corpul ei ci si corpul unei alte fiinte, atunci cand e gravida. Dreptul ei se restrange la a nu dauna dreptului la viata (caci fetusul ARE viata) al altei persoane. Nu mai e una ci sunt 2.

    Nu va mai faceti ca discutati despre fetusi ca despre bomboane amare. Au viata. Intreruperea de sarcina este intrerupere de viata, oricum ai da-o si tot crima este, indiferent de dreptul justificat la crima.

    ReplyDelete
  10. Logica dvs e falsa. Femeile sarace nu au bani de avort. Daca privim statistic, tot femeile cu posibilitati financiare fac avorturi. Dvs. sustineti de fapt ca femeile sarace nu ar trebui sa faca copii ci avort, insa pun pariu ca nici bunicii sau strabunicii dvs nu au fost prea bogati, ca majoritatea romanilor pe vremuri si totusi tineau o casa de copii si nu se plangeau atata. Si nici copii abandonati pe toate drumurile nu erau.

    Ne lipseste dragostea si rabdarea, de aceea apelam la solutia moderna a avortului.

    De ce vreti sa insinuati in mod fals ca militantii anti avort sunt de vina pentru suferintele unor copii din lume? De cand avortul, crima, pot fi solutii mai sigure sau preferabile pentru evitarea suferintei?

    Dupa logica dvs. TOTI copii avortati ar fi dus o viata nefericita. De unde pana unde trageti aceasta concluzie? Dvs. aveti copii? Nu stiti ca nasterea chiar si a unui copil nedorit sau mai degraba neplanificat declanseaza sentimentul matern de afectiune si de protectie? Poate ca nu l-ai dorit inainte, insa acum il iubesti. Si dintr-un copil nedorit devine o binecuvantare.

    Nu ridicati exceptiile la rang de generalitate. Nefericirea unor copii nu se trage din lipsa dreptului de a alege ci din lipsa dragostei. Iar avortul nu este medicamentul care va duce la eliminarea nefericitilor de pe acest pamant. Altfel, logica dvs. este aproape de logica exterminarii naziste.


    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. femeile cu posibilitati folosesc metode de contracepitie, si apeleaza la avort, la fel ca orice alta femeie, doar in cazuri extreme, cazuri pe care dvs vreti sa le stergeti cu buretele.
      2. nu stiu pe ce lume traiti dvs, dar majoritatea romanilor in zilele noastre sunt inca "nu prea bogati", cu alte cuvinte saraci, nevoiasi...
      3. copii abandonati au existat dintotdeauna, de la aparitia primelor forme de civilizatie, din diferite motive, iar cel dintai a fost intotdeauna lipsa de resurse pentru a hranii toti membrii "familiei"
      4. "ne" lipsesc mult mai multe decat dragostea si rabdarea. lipseste cu desavarsire deschiderea la educatie si abilitatea de a accepta ca cineva stie mai multe decat altii in unele domenii. cum ar fi medicina, ce spune clar ca un fetus nenascut nu este un bebelus.
      5. avortul nu este crima. avortul este o alegere a fiecarei femeii in parte, legata de corpul ei. voi va aruncati si va dati cu parerea acolo unde nimeni nu v-a cerut-o. doar pentru ca alegerea este un drept legal, asta nu inseamna ca toate o vor face. fiecare decide asupra propriului corp si nu pentru intreaga populatie.
      6. nu toate vor avea acel sentiment instantaneu de afectiune si protectie. acest sentiment in cazurile in care femeia ar fi optat pentru avort este mai degraba exceptia, nu o ridicati la rang de generalitate.
      7. libertatea fiecaruia de a alege va duce in mod sigur la eliminarea nefericirilor pe care femeile sunt impinse sa le traiasca doar ca sa satisfaca "principiile" unora.
      8. mult a durat pana sa se ajunga la aluzii la nazism. ca deobicei si aceasta dezbatere respecta legea internetului. cand un "nefericit" simte ca pierde lupta aduce in discutie unul dintre cele mai mari dezastre ale lumii moderne. logica aducerii acestui argument in discutie lipseste cu desavarsire.

      Delete
  11. Stiati ca in vestul asa zis luminat exista promotori ai miscarii pentru avortul post-partum (avort dupa nastere)? Mai precis, se ridica avortionisti care sustin public la Tv ca doresc sa extinda dreptul parintelui de a-si omori copiii pana la varsta de 3 ani? Sub pretextul ca pana la 3 ani copilul nu poate fi considerat o persoana adevarata! In ce lume traim? Nu vedeti ca in spatele miscarilor pro-moarte se afla o logica a exterminarii de tip neonazist sub masca asa ziselor drepturi? Cat de orb sa fii si sa nu vezi manipularea?
    Este grav ca subscriem la aceasta logica a mortii. Iata ca unii au tupeul sa o extinda si asupra copiilor nascuti si sa legalizeze infanticidul - care este deja legalizat sub pretexte medicale, in anumite tari nordice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aceasta dezbatere este veche de 40 de ani, de cand au fost publicate articole pe aceasta tema.
      este doar parerea unor persoane. parere ce nu a fost exprimata in cadrul articolului la care ai dat atatea comentarii, dar pe care ma indoiesc ca te-ai chinuit sa il citesti in intregime si mai ales sa ii intelegi mesajul.
      din nou mentionez ca faci o falsa analogie intre ceea ce sustii ca ai vazut la tv si o tragedie din trecutul nu foarte indepartat al omenirii. nu iti ajuti deloc cauza.

      Delete
  12. Articolul la care postam aceste comentarii cu totii face referire la nerecunoasterea libertatii medicilor de a refuza acte medicale LA CERERE. Atentie, nu vorbim de urgente medicale. In numele libertatii femeii de a face ce doreste cu corpul ei dvs protestati impoteiva libertatii altor persoane de a refuza avortul pe motiv de constiinta si doriti sa transformati medicii in niste roboti fara valori proprii, in niste macelari executanti fara constiinta.

    Nu vad cine opreste femeia care doreste sa faca avort sa apeleze la medici care nu au probleme de constiinta.

    Problema e ca dvs. nu aveti scrupule in a ataca libertatea de constiinta a altora in timp ce invocati propria libertate si propriile drepturi. Aici e schizofrenia articolului.

    In ceea ce priveste miscarile referitoare la desconsiderarea dreptuluo la viata a copilului nascut, pana la 3 ani, aceste miscari sunt azi la inceput si au deja adepti intre persoane publice. Ceea ce ni se pare astazi sf maine poate deveni realitate, duca cum o demonstreaza discursurile dvs pro-avortioniste care in trecut ar fi starnit oprobiul general dar cu care in prezent f multi se simt confortabil in ziua de azi.

    Exterminarea fetusilor umani in numele eliminarii nefericirii este nu doar un genocid mascat sub diverse lozinci feministe ci este o doctrina de epurare de cel mai pur tip neonazist.

    Fetusul este un bebelus, este o fiinta UMANA aflata in stadii incipiente de dezvoltare. Bebelusii sunt de asemenea fiinte umane care se afla in stadii incipiente de dezvoltare, de vreme ce si dupa nastere sunt tot atat dependenti de ingrijire, nu pot supravietui singuri, nu stiu sa mearga,sa vorbeasca sau sa gandeasca. Copiii umani sunt tot atat de "paraziti" ca si un fetus care depinde de corpul mamei pt a se hrani si creste, caci nici copiii pana la o varsta destul de inaintatanu pot sa creasca pe cont propriu.

    Fetusul nu se diferentiaza din acest punct de vedere nici de nou nascut nici de copiii mici. Fetusul este un om la inceput de viata si aflat in plina dezvoltare, la fel ca copiii mici.

    Nu au cu ce se apara impotriva dvs. Dar cineva trebuie sa sustina si dreptul lor la viata, fie de va convine au ba. Si primele care sunt chemate sa-i apere sunt chiar mamele lor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fetusul nu este un bebelus.
      fetusul este complet dependent de corpul femeii insarcinate, bebelusul poate trai independent de acesta.
      vad ca preferati sa actionati sub impresia ca femeile ce vor sa faca avort, o fac de placere. este o procedura traumatizanta si pentru femeie. sa nu uitam ca aceasta a optat pentru avort pentru ca a luat toate circumstantele in considerare. circumstante de care autodenumita miscare "pro-life" prefera sa uite sau mai degraba sa le ignore.
      doctorii sunt obligati prin lege sa asigure serviciile medicale pentru care au fost angajati in unitatea medicala. ei nu au fost angajati, de cele mai multe ori din bani publici, pentru a emite insulte si injurii la adresa unor femei ce doresc sa isi manifeste dreptul de alegere. drept de care ei insisi se bucura si pe care si l-au pronuntat printr-un cod deontologic, insa nu prin lege.

      Delete
  13. Libertatea de constiinta este universala nu doar pentru unii.

    Bebelusul e tot atat de dependent de mama ca si un fetus. Este incomplet dezvoltat, are nevoie de lapte si nu se poate deplasa sa-si caute singur hrana. Desigur, nu se mai hraneste prin cordonul ombilical, caci nu mai are nevoie. Acum poate respira si poate suge lapte, reflex pe care il are inca de cand era doar un fetus fara valoare - cum insinuati. Mai tarziu bebelusul va renunta la san si va prefera sa manance si altceva. Trece la un alt stadiu de dezvoltare. Dar este inca dependent de adult, din toate punctele de vedere. Cu ce e mai prejos un fetus ca valoare? E doar mai mic si mai putin protejat de lege. Caci Creatorul a prevazut pentru fetus un loc cald si sigur, in pantecele mamei sale.

    Femeile nu isi doresc avortul cu adevarat, ele sunt de cele mai multe ori constranse, obligate de familie sa faca avort, incurajate si educate sa considere avortul o solutie facila. Femeile, da, au nevoie de educatie, dar nu de o educatie pro-moarte (caci prin avort fetusul MOARE!) ci de o educatie si de consiliere pro-viata si de sustinere.

    ReplyDelete
  14. ProVitele dau informatii false, nu veniti cu linkuri de la ei ca va faceti de ras! (demonstrat) Aici sunt oameni care stiu despre ce vorbesc, care se informeaza atunci cand se exprima asupra unui lucru, care lupta pentru o informare corecta care este tot un drept al nostru, al tuturor. Nu ne lasam vrajiti asa usor! femeile care se informeaza de la astia pot fi victime pentru ca sunt manipulate cu rautate!

    ReplyDelete
  15. Daca un medic refuza sa desfasoare un act medical, spitalul trebuie sa asigure un alt medic dispus sa il faca. Dar sigur ca este greu sa gasesti un alt medic care sa nu fie in capatul celalalt al tarii daca s-au inchis atatea spitale ca au mai ramas cateva in toata tara...

    ReplyDelete
  16. Stefan Madalina, ai idei preconcepute cand afirmi despre organizatiile provita ca dezinformeaza si in plus ca o fac cu rautate! Iti place sa arunci cu noroi in ceea ce nu cunosti si nu intelegi, ca vulpea care nu ajunge la struguri. Spre deosebire de organizatiile proavort care sustin din umbra interesele si afacerile clinicilor de avort, organizatiile pro viata se bazeaza in mare parte pe voluntariat.

    Pana una alta realitatea este singurii care au de castigat din avorturi sunt cei care le promoveaza. Singura concluzie este ca argumentatia este de asa natura incat sa-si atinga interesele iar pt asta nu se dau in laturi de la a ataca cu virulenta orice opozant, folosind ca instrumente principale batjocura si denigrarea, instrumente folosite pentru manipularea in masa.

    Mai grav este ca aceste organizatii mafiote au spalat creierul atator femei incat ele isi bat singure joc de viata din ele, considerand ca omorarea embrionului sau a fetusului nu este moarte ci mai degraba o extractie a unei fel de tumori sau excrescente neplanificate.

    Embrionul are viata, fetusul are viata. Intreruperea de sarcina este intrerupere de viata, chiar daca legal este permisa, chiar daca legea nu spune ca este crima. Este omorare.

    Acest adevar nu va convine si evitati cu desavarsire sa recunoasteti MACAR ca avortul este o procedura prin care se omoara si se extirpeaza un embrion sau fetus uman. Ar fi fost o dovada de sinceritate sa recunoasteti acest lucru si sa nu mai comparati embrionul sau fetusul cu un fel de tumoare.

    ReplyDelete
  17. Acest blog este unul care lupta pentru drepturile reproductive ale femeilor. Nu ne dezbatem drepturile, le afirmam. Daca aveti nelamuriri cu privire la misiunea acestui blog va invitam sa ii cititi manifestul http://eudecid.blogspot.ro/2014/04/manifestul-nostru.html

    ReplyDelete