Wednesday, May 28, 2014

28 mai: Nu mă obliga să devin mamă împotriva voinţei mele!

Nu mă obliga să devin mamă împotriva voinţei mele!
Don't force me to become a mother against my will!

28 mai: Unde sunt drepturile noastre?

Unde sunt drepturile noastre?




28 mai: Sănătatea sexuală şi reproductivă a femeilor

28 mai: Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor! 

Vreau ca ziua de 28 mai să fie importantă și aniversată și în școlile, liceele, universitățile din România, așa cum sunt zilele de 1 martie, 8 martie, 1 mai, 1 iunie! 

Vreau ca tinerele să știe că au drepturi: la educație sexuală, la acces liber la contraceptive, acces la avort legal, la alegeri proprii pentru sănătatea lor sexuală și reproductivă și să le exercite liber.
Vreau ca tinerele să știe că doar ele au dreptul asupra propriului lor corp: nu partenerii, nu familia, nu statul! 
Vreau ca tinerele să se gândească întâi la ele,  la sexualitatea lor, la dreptul lor de a alege pentru ele înseși când vine vorba de metodele contraceptive folosite! 



Statul nu are ce căuta în uterul femeilor! La fel și bărbații politicieni, preoți sau simpli cetățeni care își dau cu părerea despre capacitățile reproductive ale femeilor și despre cum ar fi bine să fie ele reglementate și supravegheate! 

Femeile reprezintă aprox. 52% din populația globului. Cu toate acestea, drepturile lor sunt controlate de către bărbați…Ajunge! Femeile contează! Sănătatea lor sexuală și reproductivă contează! 

Simona-Maria Chirciu

28 mai: Decizia ta

E sănătatea ta! Nu ar trebui ca DECIZIA să fie tot a ta?
It's your health! Shouldn't any DECISION also be yours?

28 mai: Contracepţie şi prevenţie

Metodele contraceptive sunt o prevenţie şi nu o ruşine 
Contraception is prevention, not something to be ashamed about 

Tuesday, May 27, 2014

Acţiune!!! 28 mai: Ziua Internaţională de Acţiune pentru Sănătatea Femeilor

28 mai este Ziua Internaţională de Acţiune pentru Sănătatea Femeilor! 

Cu această ocazie activiste şi activişti din întreaga lume se mobilizează pentru a organiza acţiuni şi trimite mesaje privind sănătatea femeilor.  Drepturile sexuale şi reproductive sunt o parte centrală din subiectele abordate în această zi.

Accesul la educaţie sexuală, la contraceptive, la planificare familială, la servicii de sănătate de obstetrică-ginecologie, accesul la avort legal şi sigur, toate acestea şi altele sunt necesare pentru sănătatea femeilor. Sănătatea tuturor femeilor, in toată diversitatea lor, trebuie asigurată prin respectarea dreptului lor de a-şi controla propriul corp şi asigurarea tuturor serviciilor necesare.

Cu ocazia 28 mai 2014 echipa Eudecid lansează o cerere de contribuţii pentru blog, fie articole, fie poze cu un scurt mesaj. Astfel, dacă aveţi un gând de transmis cu această ocazie, vă rugăm să îl scrieţi pe o hârtie-carton-pancarta-etc, să treceţi data 28 mai 2014 pe el şi să îl trimiteţi la adresa contact.eudecid@gmail.com

Cotribuţiile pot fi trimise începând de azi şi pe tot parcursul zilei de mâine. Maine noi vom posta ştiri şi imagini relevante.

Drepturi sexuale şi reproductive pentru sănătatea tuturor femeilor!




Monday, May 26, 2014

Scrisoare deschisa privind drepturile sexuale si reproductive in contextul alegerilor europarlamentare

Bucuresti, 23 mai 2014

Scrisoare deschisa privind drepturile sexuale si reproductive in contextul alegerilor europarlamentare

Prin aceasta scrisoare deschisa organizatiile semnatare atrag atentia asupra importantei asigurarii drepturilor sexuale si reproductive in Romania si Uniunea Europeana. In contextul alegerilor europarlamentare, indemnam toate partidele, toate candidatele si toti candidatii, sa sustina explicit si hotarat accesul la drepturi sexuale si reproductive, atat in cadrul campaniei electorale cat si in eventuala activitate europarlamentara.

In Romania sublinierea importantei  drepturilor sexuale si reproductive este necesara avand in vedere atat trecutul romanesc, cat si problemele din domeniu cu care Romania se confrunta la ora actuala. 

In Romania asigurarea accesului la drepturi sexuale si reproductive intampina mai multe obstacole. Educatia sexuala este absenta din viata majoritatii tinerilor si adolescentilor. Accesul la mijloace contraceptive si planificare familiala este ingreunat de costul asociat acestora sau de lipsa de acoperire geografica a sistemului de sanatate. Femeile din Romania, fie ca doresc sa aiba o intrerupere de sarcina, fie ca doresc sa aiba un copil, se confrunta cu un sistem de sanatate inadecvat. Mortalitatea materna este crescuta iar politicile de stat pentru abordarea consecventa a acestei probleme lipsesc, accesul la ingrijire pre-natala ramanand scazut. Accesul la intrerupere de sarcina este limitat de lipsa de informatii, informari gresite sau marcate de prejudecati. Accesul la servicii ginecologice este deseori limitat iar anumite grupuri vulnerabile se afla in risc crescut de discriminare: femeile rome, femeile sarace, persoanele LGBT, femeile care traiesc cu HIV/SIDA etc.

De asemenea contextul politic si cultural romanesc constituie deseori un obstacol in calea accesului la drepturi sexuale si reproductive. Sanatatea reproductiva si serviciile de sanatate pentru femei in general sunt deficitar abordate la nivel de politici. Discursuri rasiste sau nationaliste vizeaza limitarea drepturilor reproductive ale femeilor, prin propuneri privind sterilizarea femeilor rome sau discursuri si propuneri de politici pro-nataliste vizand femeile de etnie romana. Lipsa educatiei sexuale este deseori insotita de propagarea, inclusiv in sistemul de educatie, a unor discursuri traditionale sau religioase privind sexualitatea si reproducerea. Consideram aceste discursuri si politici ingrijoratoare inclusiv avand in vedere trecutul Romaniei, tara unde 10.000 de femei (cifre oficiale) au murit in perioada regimului comunist din cauza lipsei accesului la intrerupere de sarcina in conditii legale si sigure, ulterior Decretului 770/1966. Subliniem de asemenea ca legalitatea intreruperii de sarcina este o conditie absolut necesara, dar nu suficienta, pentru asigurarea accesului femeilor la servicii medicale necesare in asemenea situatii. Saracia, lipsa de informare, apartenenta la anumite grupuri vulnerabile, prezenta prejudecatilor la nivel social si de stat, toate acestea constituie factori care afecteaza negativ drepturile sexuale si reproductive ale femeilor.


Avand in vedere obstacolele prezente in asigurarea accesului la drepturi sexuale si reproductive, parte dintre ele exemplificate in prezenta scrisoare, solicitam cu ocazia alegerilor europarlamentare ca toate candidatele si toti candidatii sa asigure si promoveze prin discursul electoral si activitatea ulterioara respectarea acestor drepturi. Ii indemnam sa sanctioneze orice forma sau incercare de control asupra corpurilor femeilor in Romania, fie romance sau de alta etnie, fie apartinand oricarui grup vulnerabil. Este imperativ ca accesul la drepturile sexuale si reproductive sa fie asigurat si respectat, cu atat mai mult avand in vedere trecutul comunist devastator, precum si consecintele acestuia si conditiile social-politice actuale.

A.L.E.G. Sibiu

Asociatia ACCEPT

Asociatia Anais

Asociatia Carusel

Asociatia Front

Asociatia E-Romnja

Asociatia Impreuna pentru viitor

Asociatia Romanian Women's Lobby

Asociatia Transcena

Centrul de dezvoltare curriculara si studii de gen: FILIA (Centrul FILIA)

Centrul de Resurse pentru participare publica CeRe

Clubul Academic de Studii Europene (CASE)

CPE - Fudatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Euroregional Center fo Public Initiatives (ECPI)

Feminis(T)m Timisoara

Fundatia Centrul de Mediere si Securitate Comunitara

Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului (GRADO), Mihai Popescu, presedinte

LGBTeam Timisoara

Societatea de Analize Feministe AnA.


Scrisoarea deschisă tradusă în mai multe limbi este disponibilă AICI

Saturday, May 17, 2014

Recomandare: Piesa Teatru "Trei Povesti Fara Final intr-un act"

Luni 19 mai, ora 20.30, va avea loc reprezentatia piesei de teatru “Trei Poveşti Fără Final într-un act”, la Café Boheme, Strada Bastiliei nr. 11! 

Piesa de teatru este dezvoltată de Asociaţia Transcena, în cadrul proiectului Un viitor sigur pentru drepturile reproductive ale femeilor din Romania (Ensuring a Safe Future for Women in Romania - Through the Lens of our Past), implementat de Centrul FILIA, proiect finanţat de Feminist Review Trust. Organizaţii partenere în cadrul proiectului sunt: E-Romnja si Asociatia Transcena.

Un spectacol despre si pentru dreptul la alegere si dreptul femeilor de a dispune de propriul corp. Un spectacol despre ce inseamna aceste drepturi in România. În România întreruperea de sarcină rămâne deseori un subiect ocolit iar contextul cultural şi social restrânge şi distorsionează libertatea de alegere a femeilor. Istoria României privind interzicerea avortului prin politicile pro-nataliste comuniste şi consecinţele devastatoare ale acestor politici rămân subiecte prea puţin discutate. Această piesă de teatru este o contribuţie la dezvoltarea luptei pentru asigurarea accesului la drepturile noastre!

Ştim ce spun diferite legi şi norme despre drepturile noastre sexuale şi reproductive. Nu știm ce să le spunem celor trei femei, personajele acestei piese, care au rămas însărcinate fără să-și fi dorit acest lucru. Dar NU noi trebuie să răspundem la întrebarea lor și nici altcineva. Ele și numai ele pot și trebuie să răspundă!

Intrarea este gratuita!



Wednesday, May 7, 2014

Rasism si controlul asupra corpurilor femeilor


Politicile de stat asa-numite “pro-nataliste” sunt deseori caracterizate de rasism și naționalism. Corpurile femeilor sunt împărțite în funcție de etnie, astfel încât unele dintre noi sunt supuse presiunii de a face cât mai mulți copii, altele sunt supuse presiunii de a nu a avea copii. Statul se consideră stăpânul nostru și crede că poate interveni în deciziile noastre, stabilind cu prețul libertății noastre cum ar trebui să arate “națiunea”, după idei rasiste și naționaliste.

Discursuri politice, precum declarații ale președintelui Traian Băsescu arată rasismul și naționalismul politicilor pro-nataliste. Diferite voci rasiste și naționaliste au instigat la ură în România și au propus forme de control al corpului femeilor rome (de ex. prin sterilizare). Asemenea idei și propuneri constituie o formă de violență asupra femeilor, și exprimă ură sistematică și instituțională. Asemenea voci și asemenea idei sunt inacceptabile!

 Protestăm față de presiunea rasistă și patriarhală la care multe dintre noi sunt supuse. Drepturile sexuale și reproductive ale tuturor femeilor trebuie respectate! Luptăm împreună pentru drepturile noastre!  



Ghici ghicitoarea mea,
Cine se teme de uterul femeii rome?
foto @ Simona Necula


Monday, May 5, 2014

Ocazie Voluntariat Drepturi Reproductive

Un proiect pe care îl recomandăm! În cadrul proiectului puteţi să vă implicaţi pentru susţinerea drepturilor sexuale şi reproductive ale femeilor din România:

“In perioada 15 mai-30 septembrie Centrul FILIA organizeaza un stagiu de voluntariat in cadrul proiectului Un Viitor Sigur pentru Drepturile Reproductive ale Femeilor din Romania!

Voluntariat
Acum ai ocazia sa te inscrii in stagiul de voluntariat organizat  in cadrul proiectului Un Viitor Sigur pentru Drepturile Reproductive ale Femeilor din Romania! Proiectul este implementat de Centrul FILIA in parteneriat cu Asociatia Transcena si E-Romnja.
In cadrul proiectului vei participa la ateliere de lucru alaturi de ceilalti voluntari, te vei putea implica in organizarea de evenimente publice (flash-mob, piese de teatru, performance, dezbateri), vei contribui la dezvoltarea unui blog, vei redacta comunicate de presa si alte materiale informative, vei participa la actiuni de crestere a constientizarii (discutii informale, impartire de materiale informative).
Vei avea ocazia sa cunosti si sa lucrezi alaturi de activiste si activisti din domeniul drepturilor femeilor, care iti vor impartasi din experienta si cunostintele lor. Vei avea de asemenea ocazia sa cunosti alte persoane ca tine si sa faci parte dintr-o comunitate dedicata apararii drepturilor sexuale si reproductive ale femeilor.

Conditii de participare
In cadrul programului de voluntariat se pot inscrie studenti, masteranzi sau doctoranzi din cadrul oricarei universitati!

Inscriere
Pentru a te inscrie te rugam sa completezi FORMULARUL si sa il trimiti la adresa office@centrulfilia.ro pana la data de 11 mai 2014.”

mai multe detalii



Saturday, May 3, 2014

Sărăcia şi Interzicerea Avortului- Lecţii din Trecut


Interzicerea avortului afectează toate femeile şi le privează de un drept fundamental. 

În acelaşi timp, anumite categorii de femei sunt şi mai vulnerabile în faţa efectelor devastatoare ale interzicerii avortului. Femeile sărace mor în număr mai mare atunci când avortul este ilegal. Acest lucru este adevărat peste tot azi în lume şi a fost adevărat în perioada comunistă din România, cât timp avortul a fost ilegal. 

“În România, politica pronatalistă strictă a slujit naţionalismul şi fantasmele megalomane ale lui Ceauşescu în cadrul economiei politice socialiste. Să ne amintim că reproducerea forţei de muncă era considerată esenţială pentru construirea socialismului. Dificultăţile socio-economice erau mai curând distribuite în masa populaţiei, decât diferenţiate pe clase. Pe la mijlocul anilor 80, calitatea vieţii scăzuse aproape în toate aspectele ei zilnice. Condiţia femeii era în mod special înspăimântătoare, pentru că femeia ducea şi povara impusă de strategiile demografice politice. Trebuie subliniat aici caracterul fundamental invariabil al relaţiei dintre sărăcie, avort ilegal şi consecinţele acestora. Privind lucrurile dintr-o perspectivă pur empirică, femeile sărace, indiferent de rasă sau de context geopolitic, suferă cele mai dure efecte ale avortului ilegal. În general, ele nu-şi pot permite nici intervenţii clandestine cât de cât sigure, efectuate de personalul medical sau de moaşe, şi nici călătorii în străinătate. Pentru acest motiv femeile sărace sunt cu precădere vulnerabile în faţa complicaţiilor legate de avort şi au, prin urmare, mai multe şanse de a îngroşa statisticile mortalităţii materne. În România lui Ceauşescu, unde sărăcia se generalizase, rata mortalităţii materne a fost în 1989 cea mai mare înregistrată vreodată în Europa. Principala cauză era avortul ilegal
(Gail Kigman Politica duplicităţii. Controlul reproducerii în România lui Ceauşescu)

Nu Vom Uita Niciodată!